
Energi
Vi har mange års erfaring med at hjælpe både energiselskaber, offentlige myndigheder og interesseorganisationer med at skabe de nødvendige indsigter og viden, til at kunne realisere de høje ambitioner
En sektor under pres
Danmark står over for betydelige udfordringer på energimarkedet, som kræver koordinerede løsninger for at sikre en bæredygtig og sikker energiforsyning.
I erhvervslivet er det særligt industrien, som udfordres af behovet for at elektrificere produktionsprocesserne og udfase fossile brændsler. Dette kræver store investeringer og i mange tilfælde også ny teknologi. Og samtidig sætter CSRD direktivet med krav om ESG- rapportering alle virksomheder under ressourcemæssigt pres, særligt SMV’erne.
Regioner og kommunerne er udfordret af behovet for at udbygge landbaseret vedvarende energiforsyning – vindmølle- og solcelleparker. Processen med at få godkendt projekter og lokal modstand betyder, at vi er langt efter målsætningerne for 2030.
Den enkelte forbruger tæller måske ikke meget i denne sammenhæng, men med 2,8 mio. husstande vægter også de private husstande tungt i energi- og CO2-regnskabet. Udfasning af gasfyr til fordel for fjernvarme, energirenovering af boliger og lavenergi hvidevarer er blandt udfordringerne.
Byggebranchen, produktionsvirksomheder, installatører, kommunerne, offentlige myndigheder, politikere og mange flere aktører skal kunne arbejde på tværs i klimasamarbejder for at vi kan nå 2030 målsætningerne og sikre fremtidig forsyningssikkerhed.
Wilke har i over 15 år arbejdet i og med energisektoren – både statslige og private aktører, og vi har oparbejdet en betydelig viden om og ekspertise i at skabe indsigter som grundlag for både lovgivningsmæssige initiativer og kommercielle beslutninger.
Blandt vores kunder og samarbejdspartnere er fx:
Energistyrelsen, som vi gennem adskillige større projekter har hjulpet med at forstå adfærd og barrierer for grøn omstilling både blandt virksomheder og blandt private forbrugere.
Dansk Energi (nu Green Power Denmark) som vi har arbejdet sammen med om kortlægning af barrierer for landbaseret vedvarende energi i kommunerne.
Viegand Maagøe, Danmarks førende konsulenthus indenfor energi og grøn omstilling, som vi samarbejder fast med på komplekse problemstillinger som fx kortlægning af omfanget og arten af energirenoveringer af bygningsmassen i Danmark.
Alle de store energi- og forsyningsselskaber – ingen nævnt, ingen glemt – som vi hjælper med at forstå kunderne og udvikle nye koncepter og initiativer.
Den offentlige sektor, virksomheder og private skal også arbejde på tværs i klimasamarbejder med andre sektorer, som byggebranchen, produktionsvirksomheder, installatører, kommunerne, offentlige myndigheder, politikere og mange flere aktører.
“Vi har samarbejdet med Wilke i mange år og på rigtig mange forskellige projekter. Desuden har vi deltaget i en række større udbudsprocesser sammen. Wilke er enormt stærke på metoder og analyser, og har en meget stor og dyb indsigt i energiområdet. Desuden er de fantastisk nemme og behagelige at arbejde sammen med”

Forbrugerne og klimaet
Hvad betyder noget for forbrugerne på energimarkedet? Og hvad betyder det for dig i branchen? Wilke har i 2021 og 2022 fulgt danskernes engagement, holdninger og adfærd på energiområdet og vi har set markante skift i fx graden af engagement i grøn omstilling, behovet for kontrol med forbrug og oplevet behov for forbrugsoverblik.
I dette whitepaper kan du bl.a. læse om forbrugernes overvejelser om at skifte opvarmningsform, deres motivation og engagement i at spare på forbruget, deres holdning til elbiler og meget, meget mere!













Vi er altid klar til at hjælpe dig!
Wilkes Team Energy arbejder med energisektorens udfordringer, og har gjort det i mange år – lige fra liberaliseringen af elmarkedet, med Engrosmodellen og Datahubben, til den nu brændende platform for alle - den grønne omstilling og reduktion af vor CO2-udledning.
Vi arbejder 360 grader rundt om problemstillingerne – blandt forbrugere, private virksomheder, energi- og forsyningsselskaber, kommuner, ministerier, styrelser og NGO’er. Og 360 grader rundt om problematikker som fx forbrugermobilitet, energieffektivisering i bygningsmassen, elektrificering af produktionsprocesser, barrierer og motivatorer for omstilling, finansiering af tiltag, VE godkendelser og meget mere.
Vore projekter har ved flere tilfælde dannet grundlag for udformning af støtteordninger og regulatoriske tiltag fra staten og nye lovforslag, som skal fremme energibesparelser og reduktion af CO2-udledning.
Vores tilgang er baseret på dyb og bred forståelse af energi- og forsyningsproblemstillinger i både scope 1, 2 og 3 kombineret med en solidt forankret metodefaglighed. Dette har resulteret i et projektkatalog, som med nu mere end 350 løste projekter i energisektoren de sidste 10 år er det mest omfangsrige i branchen. Disse omfatter bl.a. segmentering af forbrugere og virksomheder som basis for strategi og kommunikation, analyser af drivere og barrierer for grøn omstilling blandt både forbrugere, virksomheder og kommuner, evaluering af potentialer for CO2 besparelser i brancher og evaluering af effekt af kampagner og indsatser.
I energisektoren arbejder vi sammen
med adskillige partnere - her er nogle af dem!

Hvordan ser fremtidens elmarked ud?
Som mangeårig samarbejdspartner med både energiselskaber, offentlige myndigheder og
interesse-organisationer, spiller Wilke en central rolle i skabelsen af den viden og de indsigter,
der er nødvendige for at realisere de høje ambitioner. Vi har tidligere afholdt et spændende WakeUp omkring forbrugernes og fremtidens elmarked. Her havde vi spændende indlæg fra;
Søren Eriksen, CEO i rådgivnings- og kommunikationshuset Viegand Maagøe, som fortalte om udviklingen i rammerne for det private elmarked og hvad vi kan forvente os i fremtiden. Søren Pedersen, Direktør i Wilke, som satte fokus på elmarkedet set fra et forbrugerperspektiv og
slutteligt Thomas Kragh, CEO i UserGap, som gav sin vurdering af elselskabernes digitale
parathed på et marked under forandring. Dette bla. på baggrund af en benchmark-analyse
af de 12 største el-selskaber i samarbejde med EnergiWatch.
Se vores spændende cases i energisektoren
En af de vigtigste konklusioner var, at antallet af oliefyr i Danmark er stærkt overvurderet. Knap halvdelen af de interviewede oliefyrshusstande oplyste, at de på interviewtidspunktet ikke længere havde et aktivt oliefyr, hvilket betyder,
at bestanden af oliefyr kun er på ca. 48.000 og ikke de 89.000 man hidtil har regnet med.
Styrelserne fik et 360 graders overblik over og dyb indsigt i efterlevelsen af energikravene i Bygnings-reglementet. Hermed fik man identificeret reelle og potentielle barrierer for efterlevelsen og fik dermed et vigtigt værktøj til at sikre, at Danmark når sine målsætninger om reduktion af CO2-udledningen i hhv. 2030 og 2050.
Wilke har hjulpet Photoncycle med at udvikle en go-to-market strategi, for deres nye produkt i Danmark.
Studiet gav Photoncycle en vigtig indsigt i de strategisk vigtigste segmenter på det danske marked, samt gjorde det muligt at målrette en kommunikationsstrategi mod netop disse.
Dyk ned i casen og bliv klogere, på hvordan Wilke hjælper kunder med at lancere et nyt produkt.
Dansk Energi fik dybe indsigter i kommunernes sagsbehandling og den politiske beslutnings-proces. Herigennem kunne vi identificere de faser i processen, som havde størst indflydelse på den endelige beslutning om kommunens godkendelse og hvilke vigtige interessenter, der enten officielt eller uofficielt spiller en rolle. Endeligt gav projektet en evaluering af de initiativer, der hidtil har været bragt i spil for at fremme landbaseret VE.
Læs hele casen her
Hør hvordan vi kan hjælpe dig!
Søren og resten af Team Energy venter på at høre fra dig: